+ ettstegmotsverige

Lukas på shoppingrunda

I klädaffären

Lukas är på väg in till centrum där mataffären och den nya shoppinggallerian ligger. Det är nära och vädret är härligt så han promenerar. Framme i den nya gallerian går han in i en affär med herrmodekläder. Där inne hittar han snart ett ställ med snygga skjortor. En expedit får syn på honom och skyndar till hans hjälp.

Expediten (hjälpsamt): Funderar du på en skjorta? Vi har som du ser många olika modeller och färger. Vad tror om den här (håller upp en ljusblå skjorta)? Den är smal i passformen och du klär bra i färgen.

Lukas (upprymd): Åh, den är supersnygg!

Expediten (hjälpsamt): Du får gärna prova den.

Lukas (ivrigt): Ja gärna.

Expediten (försäljarmässigt): Fast du borde egentligen prova den med ett par chinos. Den gör sig bättre med chinos än med jeans, även om dina jeans är otroligt coola(nickar mot Lukas jeans).

Lukas (glad): Åh, tack! Jag är jättenöjd med dom här jeansen. Men du har rätt i att skjortan gör sig bättre med chinos. Förresten så behöver jag chinos också.

Expediten (försäljarmässigt): Jamen, då är du ju verkligen bra att du provar skjortan och chinosen tillsammans. Följ med så ska visa dig våra chinos.

På ett bord i mitten av affären ligger det stora högar med prydligt hopvikta chinos. Expediten plockar vant fram ett par chinos ur en av högarna och håller upp dem mot Lukas.

Expediten (övertygande): Vad tror du om dom här? Mocka är höstens färg men det är också en klassisk färg. Ett par mockafärgade chinos kan du ha i flera decennier utan att dom blir omoderna.

Lukas (övertygad): Dom är jättesnygga. Jag gillar verkligen färgen.

Expediten (nöjt): Så roligt. Vad har du för storlek?

Lukas (tänker efter lite innan han svarar): Jag brukar ha 29 i midjan och 30 i ben. Om det är normal passform vill säga.

Expediten (ger byxorna till Lukas): Jag tror at dom här ska passa. (Hjälpsamt) Gör dom inte det så säg till så hämtar jag en annan storlek. Ska jag visa dig till provrummet?

Lukas (nickar ivrigt): Ja tack.

Expediten följer Lukas till provrummet. Hon bär kläderna åt honom. När de kommer fram räcker hon dem åt honom.

Expediten (försäljarmässigt): Så där, prova nu i lugn och ro. Och kalla på mig om du behöver hjälp med nåt.

Den ljusblå skjortan och de mockafärgade chinosen matchar fint med varandra. Lukas beskådar nöjt sin spegelbild. Men, han skulle allt behöva en kavaj också. Han tittar ut från provrummet för att kalla till sig expediten. Men, hon är redan på väg mot honom, bärande på en blå kavaj och en vackert blå- och gråblommig sidenslips.

Expediten (övertygande): Jag tog med mig dom här. Jag tänkte att det kunde vara roligt för dig att prova skjortan och byxorna med kavaj och slips. Chinos med uddakavaj, skjorta och slips är väldigt användbart. Det är uppklätt utan att vara stelt, som gjort för en dejt.

Kavajen sitter som en smäck. Och den blommiga slipsen med den franska slipsknuten som expediten har knutit åt honom är faktiskt snygg. Han ska nog ha slips ändå. Det ser vuxet ut. Lukas tittar fascinerat på sin egen spegelbild. Han ser verkligen tjusig ut, både snygg och cool.

Lukas (lite osäkert): Jag kan inte välja. Jag behöver alla kläderna men jag har bara fått pengar till en skjorta. 

Expediten (försäljarmässigt): Vi har 30 dagars öppet köp så om du ångrar får du tillbaka pengarna.

Det avgör saken. Lukas byter snabbt om och går för att betala. Expediten som tagit med sig de nya kläderna till kassan har redan hunnit slå in dem i silkespapper och lagt dem i snygga påsar med affärens namn på.

Expediten (försäljarmässigt): Det blir 4999 kronor. Vi har 20 procents rabatt på skjortor och byxor den här veckan. Du gör en bra affär. Du får fina kvalitetsplagg till ett mycket bra pris.

De snygga påsarna står framför Lukas ögon och lockar när han med viss tvekan stoppar i mammas kort i kortläsaren, slår in koden och godkänner köpet. Expediten som ser hans tvekan har dock ännu ett ess i rockärmen.

Expediten (försäljarmässigt): Oj, jag höll alldeles på att glömma. Du ska ju ha ett trepack strumpor och ett trepack kalsonger med på köpet. Det får alla kunder som handlar för över fyra tusen kronor.

Kalsonger och strumpor alldeles gratis. Lukas lilla sting av dåligt samvete är som bortblåst. Han har inte bara handlat bra kvalitet till rabatterat pris utan även fått strumpor och kalsonger på köpet. Mycket nöjd med sina inköp tackar han glatt expediten och går vidare till nästa affär.

Skorna och bältet

Han ser dem redan i skyltfönstret. De italienska kalvskinnskorna som han sett i en modetidning för män. De passar perfekt. Lukas går fram och tillbaka över skoaffärens golv och riktigt känner hur bra de sitter. De är snygga också. De är bara alldeles för dyra. På prislappen på skokartongen som den hjälpsamme expediten har plockat fram står det 2499 kronor. Lukas lämnar med nedslagen min tillbaka skorna till expediten.

Lukas på shoppingrunda

Lukas: Tack för att jag fick prova dom. Dom är jättesnygga och sitter perfekt. Men jag har inte råd, jag har bara 1500 kronor i månadspeng.

Expediten (försäljarmässigt): Men oj, jag har glömt att märka om dom. Priset på skokartongen är det ordinarie priset. Dom kostar inte alls mycket nu, dom är nedsatta med 70 procent för att det är sista exemplaret. Dom kostar bara 749 nu.

Lukas känner sig plötsligt lätt knäsvag. Hur mycket tur kan han ha under en och samma dag? Först strumpor och kalsonger alldeles gratis och nu ett par italienska kalvskinnskor för bara 749 kronor. Affären är avgjord.

Det enda som saknas, bältet, hittar han på en skyltdocka i fönstret bredvid skoaffären. Det är ett oxbrunt läderbälte som matchar fint till hans mockafärgade chinos. Även bältet är på rea, det har kostat 900 kronor men är nedsatt till 450 kronor. Men, mammas pengar räcker inte till bältet, ”Köpet går inte att genomföra”. Texten kommer upp på kortläsarens display när Lukas försöker betala. Så synd på det där snygga bältet! 

Epilog

Lukas står framför spegeln i sitt rum och beundrar sina nya kläder när det knackar på dörren. Det är mamma och hans åttaåriga tvillingbröder Sune och Sam. De har hört Lukas rusa upp på sitt rum och undrar varför han hade så bråttom. När de ser honom i hans nya kläder blir de alldeles mållösa.

Mamma (roat och lite argt): Så, du är väldigt snygg men får jag fråga var du har fått alla kläderna ifrån?

Lukas (en aning skuldmedvetet): Jag har köpt dom i den där nya shoppinggallerian som du tipsade om. Alltså, jag kunde bara inte låta bli. Allt var så snyggt och nästan allt var på rea eller gratis. Och jag vill så gärna att Ellis ska gilla mig på lördag. Jag kan vara utan månadspeng tills jag har betalat igen allt.

Mamma (roat och lite bestämt): Ja, det får vi allt säga. Du får betala igen med din månadspeng. Men får jag fråga hur mycket du har lagt ut på din nya stass, allt som allt?

Lukas (tyst): 5748 kronor.

Mamma (bestämt och ganska roat): Jaha ja, det var ju en del pengar. Det blir nästan fyra månader som du blir utan månadspeng då. Nåja, du får stå ditt kast.

Sam och Sune (i kör): Ja Lukas, du får stå ditt kast … Men du Lukas, du är jättesnygg! Ellis kommer att gilla dig jättemycket.

Lukas skrattar och kramar om sina småbröder. Mamma ler och pussar honom på kinden. Hon säger att hon egentligen borde vara arg på honom men att han är så snygg i sina nya kläder att hon inte kan. Hon går sin väg, tätt följd av Sune och Sam.

Mamma (ropar): Lukas, kan du vara snäll och packa upp matvarorna?

Lukas blir alldeles kall när han hör mammas rop eka i trappan. Han glömde helt att handla mat.

Faktaruta 1: ”sitta som en smäck”. Idiomatiskt uttryck som används för att beskriva att något passar perfekt.  

Faktaruta 2”ess i rockärmen”. Idiomatiskt uttryck som handlar om att ha en hemlig fördel som används för att vinna.  

Faktaruta 3: ”stå sitt kast”. Idiomatiskt uttryck som betyder att man får bära följderna av sitt handlade.