+ ettstegmotsverige

Lukas har klädproblem

Lukas 16 år är i desperat behov av nya kläder. Han har ingenting att ha på sig på sin dejt på lördag. Framför spegeln i hans rum ligger en hög med kläder. Han provat igenom hela sin garderob men inte ett enda plagg passar för något så viktigt som en dejt. Särskilt inte som hans dejt är två år äldre än han själv. Då duger inte huvtröja, jeans och sneakers. Problemet med kläderna måste lösas. Lukas funderar en stund och går sedan för att söka upp mamma som sitter vid sin dator och arbetar.

Lukas (försiktigt): Ähum mamma, jag skulle behöva köpa lite nya kläder.

Mamma (tankspritt): Åh, jaså, jaha, ja inte mig emot. Visst får du köpa nya kläder. Vad är det för kläder du behöver?

Lukas (räknar upp): En skjorta, en kavaj, ett par chinos, ett bälte, finskor, strumpor och kalsonger och kanske en slips.

Mamma (spelar förvånad): Åhå, så mycket kläder. Ska du på fest eller?

Lukas (suckar och himlar med ögonen): Men, har du glömt? Jag har ju berättat att jag ska på dejt på lördag.

Mamma (ömt och roat): Javisst ja, förlåt. Det har du ju berättat. Då är klart att du måste köpa lite nya kläder.

Lukas (suckar): Jaaa, såklart. Jag behöver bara lite pengar så att jag kan köpa kläderna.

Mamma (lite retsamt): Jaså? Du har ju din månadspeng. Den räcker gott om du handlar på second hand.

Lukas (suckar): Second hand? Du är inte klok! Jag ska ju på dejt. Och förresten är min månadspeng redan slut.

Mamma (låtsas att hon är förvånad): Åhå, jaså! Vad har du köpt för den då?

Lukas (pekar på sina jeans): Dom här jeansen. Är dom inte coola?

Mamma (roat): Åh, jo vars, men kanske lite väl dyra om hela din månadspeng gick åt till dom. Du får ju ändå 1500 kronor i månadspeng. Hela studiebidraget på 1050 kronor och 450 kronor extra av mig.

Lukas (irriterat): Men studiebidraget ska ju gå till kläder och jeans är ju kläder. Vad bråkar du om?

Mamma (roat och lite retsamt): Jag bråkar inte. Jag bara konstaterar att du har gjort av med alla dina pengar på ett par jeans. Det betyder att du får vänta till nästa månad för att köpa de där andra kläderna som ”du behöver”.

Lukas (suckar): Men alltså, du fattar ju inte. Jag behöver ju kläderna nu på lördag. Till dejten. Jag kan väl få låna lite pengar av dig i alla fall?

Mamma (bestämt och roat på samma gång): Nej, vet du vad. Det tycker jag inte alls är någon bra idé. Då är det bättre att jag frågar min kompis David som jobbar som fastighetsmäklare om du kan låna en kostym av honom. Han har alltid kostymer på jobbet och du och han är ungefär lika stora.

Lukas (suckar och himlar med ögonen): Jag kan väl inte ha lånade kläder på en dejt heller. Dessutom är det kavaj och chinos jag ska ha, inte en hel kostym. Det är alldeles för uppklätt med kostym på en dejt.

Mamma (roat och lite retsamt): Jaha, säger du det. Nåväl, du kan väl få ett litet bidrag till en skjorta om du går och handlar åt mig. Det har förresten öppnats en ny shoppinggalleria i centrum. Där finns flera nyöppnade klädaffärer som jag tror är i din smak. Du kan ta vägen genom gallerian när du går till mataffären.

Lukas (besviken): Okej, jag går väl och handlar då.

Mamma (ömt till sin son): Så snällt av dig älskling. Du ska handla middagsmat och lite annat. Har du något att anteckna på?

Lukas (lite surt): Jag antecknar i telefonen.

Mamma (rabblar): Bra. Du ska köpa två liter ekologisk mjölk, tre paket ekologisk fil, en påse ekologisk müsli, en påse ekologiska äpplen, bananer finns bara ekologiska så du kan inte köpa fel. Om de har ekologisk blomkål så köp ett huvud. Samma sak gäller tomaterna, finns det fina ekologiska tomater så köp fem stycken. Potatis brukar finnas både närodlad och ekologisk. Köp tre kilo. Sen behöver jag också en burk crème fraiche och två paket fetaost, ekologiskt det också förstås.

Sen får du inte glömma att ta med dig tygkassar. Du behöver säkert två för att få med dig alla varorna hem. Vi vill inte ha in några fler plastkassar här i huset nu när vi äntligen kommit igång med vår plastbantning.

Lukas (surt): Okej, jag har antecknat.

Mamma (nöjt): Utmärkt! Då ska du bara få lite pengar (söker i plånboken men hittar inga kontanter). Ojdå, jag har visst inga kontanter. Nåväl, du får ta mitt kort. Koden är 1214. Men var försiktig så att du inte tappar det. Jag har flera tusen kronor på det.

Lukas har klädproblem

Faktarutor: att handla på second hand, ekologisk mat, plastbanta, det (nästan) kontantfria Sverige.

Faktaruta 1: att handla på second hand. Att handla begagnat kallas vanligtvis att handla (på) second hand. Att handla på second hand kan man göra både för att det är billigare och för att man tänker på miljön.  

Faktaruta 2: ekologisk mat. Att välja ekologisk mat för hälsan och miljöns skull är idag mycket vanligt i Sverige. Det finns numera ett mycket stort utbud av ekologisk mat i mataffärerna.  

Faktaruta 3: plastbanta. Att plastbanta innebär att man rensar ut föremål av plast ur sitt hem. Anledningen till att man plastbantar är att många plaster innehåller skadliga kemikalier som är skadliga för både för hälsan och för miljön.  

Faktaruta 4: det (snart) kontantfria Sverige. Att betala med kort eller den digitala betaltjänsten Swish är idag så vanligt i Sverige att många affärer inte tar emot kontanter. Det utbredda bruket av elektroniska betalningarna gör att många svenskar inte har några kontanter.