+ ettstegmotsverige

Gösta och Hjördis på dejt

Gösta är förtvivlad. Hans försök att visa för Hjördis att han älskar henne bara misslyckas. Hur mycket han än försöker ser hon honom bara som världens bästa kompis. Inget mer. Gösta som inte vet vad han ska ta sig till bestämmer sig för att be Göta Land om råd.

Gösta (bedjande): Snälla Göta, hjälp mig! Jag gör allt för att visa Hjördis att jag älskar henne men hon märker ingenting. Vad ska jag göra för att hon ska förstå hur mycket jag älskar henne?

Göta (allvarligt): Lyssna nu Gösta! Jag har sagt det till dig många gånger men säger det igen. Du måste berätta för Hjördis om dina känslor för henne. 

Gösta (förtvivlat): Jag vet att du har sagt det Göta men jag vågar inte. Jag är så rädd att Hjördis ska ge mig korgen. Tänk om hon inte älskar mig tillbaka.

Göta (allvarligt): Den risken finns Gösta. Men ska du nån gång få ro i ditt sinne måste du ta den risken. Bjud ut Hjördis på en romantisk dejt och berätta om dina känslor för henne över ett glas gott vin.

Gösta (upplivad): En romantisk dejt. Det är jättebra idé, tack Göta!

Det finns många romantiska sätt att dejta på. På bussen hem från terapin hittar Gösta en sida på internet med förslag på 22 romantiska dejtaktiviteter. Han scrollar sakta med fingret över telefonens skärm och läser om de olika aktiviteterna: 1) Baka eller laga mat tillsammans; 2) Gå på ett mysigt café; 3) Promenera hand i hand i månskenet; 4) Gå på bio och se en romantisk film; 5) Middag med levande ljus; 6) Picknick i naturen…

Picknick i naturen. Gösta smakar på orden. Det låter verkligen romantiskt. Han lutar sig sakta tillbaka i bussätet och börjar drömma. I drömmen ser han sig själv och Hjördis promenera hand i hand. De är på väg till en blommande äng. Han bär på en picknickkorg och hon på en rödrutig duk. Framme vid ängen lägger de ut duken. Ur korgen plockar de upp vin, glas, bröd, ostar och vindruvor. Gösta häller upp vin i glasen. Och sedan, när solen går ner mot den bleka horisonten uttalar han de ord han så länge burit inom sig: ”Jag älskar dig Hjördis. Jag älskar dig så mycket att mitt hjärta nästan går sönder. Vill du bli ihop med mig?”

”Nästa stopp Svärdsjögatan.” Ett inspelat högtalarmeddelande väcker Gösta. Han är framme och det är dags att kliva av bussen.

Epilog

Det blev ingen picknick i naturen. Gösta vågade inte bjuda ut Hjördis på en sådan romantisk dejt. Han bjöd henne på café Reco & Gott istället. Det enda kvällsöppna caféet i Falun. Eller, bjöd och bjöd. Hjördis förstod inte att det var en dejt så hon betalade sitt fika själv. Sedan dök Jörgen, Göstas gamla kompis från scouterna upp. Han hade nyss kommit tillbaka till Falun efter att ha rest jorden runt. Jörgen blev överlycklig när Hjördis bad honom sätta sig hos dem. När hon sedan berättade att hon och Gösta bara var kompisar såg Jörgen ännu mer nöjd ut. Att Hjördis ögon tindrade när hon tittade på honom märkte han inte. Han såg bara Gösta.

Nej, dejten med Hjördis blev verkligen inte som Gösta hade önskat. Den slutade faktiskt riktigt illa. Jörgen pratade gamla scoutminnen med honom hela kvällen. Och Hjördis hade bara ögon för Jörgen.

Faktaruta: ”ge någon korgen”. ”Ge någon korgen” eller att ”få korgen” är ett idiomatiskt uttryck som betyder att ge personen avslag på sitt frieri, eller att helt enkelt avvisa en flirt.