+ ettstegmotsverige

Gertrud gråter

Gertrud som snart fyller tjugo år gråter. Hennes älskade bonusfarmor Gugge är död. Det är en torsdag i början av april. Gugge är begravd och Gertrud går över gårdsplanen till den vita sekelskiftesvillan. Hon ska lämna den nu. Sitt och Gugges hem.

Vid horisonten tornar molnen upp sig. Svalorna flyger lågt och i bakgrunden hörs ett dovt åskmuller. Det är på väg att bli oväder. Gertrud vänder sig om och tittar upp mot husets glasveranda. Där satt de alltid när det var oväder hon och Gugge. De satt där inne i värmen och pratade och drack lemonad medan ovädret pågick utanför fönstren. När hon tänker på dessa stunder tillsammans med Gugge gråter hon ännu mer. Hon gråter över att Gugge inte finns längre och över att hennes hus ska säljas. Det är i alla fall vad Gertrud tror när hon slår igen grinden till den vita sekelskiftesvillan för sista gången.

Faktaruta 1: bonusfarmor. En bonusfarmor är en lite äldre kvinna som en yngre person har en farmorsliknande relation med utan att det finns någon biologisk eller juridisk koppling. Ordet är positivt laddat till skillnad från ord som styvfarmor (styvmamma, styvpappa och så vidare).     

Faktaruta 2: sekelskiftesvilla. Med en sekelskiftesvilla avses en större påkostad villa, byggd runt sekelskiftet 1900, med mycket snickarglädje. 

Faktaruta 3: glasveranda. En glasveranda är en slags balkong med tak och många fönster men utan öppning. Glasverandor är vanligt förekommande på sekelskiftesvillor men ovanliga på moderna hus.